REPSAHDITKO JUURI? NÄIN JATKAT MATKAA

Repsahduksia sattuu. Jos matkalla kohti savuttomuutta tapahtuu takaiskuja, ei kannata olla itselleen liian ankara. Järkevintä on hyväksyä tilanne ja siirtyä eteenpäin. On monia tapoja palata takaisin oikealle kurssille, ja tässä kerromme niistä omasta mielestämme parhaat.

Palaa ruotuun

Tupakoinnin lopettaminen on prosessi, eikä yksittäinen tapahtuma. Monet tupakoinnin lopettajat sortuvat jossain vaiheessa polttamaan savukkeen tai palaamaan kokonaan takaisin tupakointiin. Tärkeintä on muistaa, että lipsahdukset ovat yleisiä ja että tupakoinnin lopettaminen pysyvästi vaatii usein useamman yrityksen onnistuakseen. Siksi on tärkeää miettiä etukäteen, miten sellaisessa tilanteessa kannattaa toimia, jotta pääsee takaisin oikealle uralle.

Positiivinen ajattelu

Sortumisen jälkeen on tärkeää pysyä positiivisena, joten keskity siihen, kuinka pitkälle olet jo päässyt, vaikka et vielä päässytkään ihan maaliin asti. Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, joten joskus vain minuuttien tai tuntien tauko tupakoinnista voi olla saavutus.

On myös tärkeää muistaa ettei ole ainoa jolle repsahduksia on sattunut. Useimmat tupakoinnin lopettamista yrittävät kokevat takaiskuja. Joskus niitä sattuu ensimmäisinä lopettamisen jälkeisinä päivinä, joskus vielä kuukausienkin jälkeen1.

Itse asiassa useimpien täytyy yrittää useamman kerran, ennen kuin tupakoinnin lopettaminen pysyvästi onnistuu. Sinnikkyyden avulla voit siis kyllä saavuttaa tavoitteesi1.

Kun takaisku tulee, kannattaa myös muistuttaa itseään siitä, miksi halusikaan alun perin lopettaa. Oliko se terveyssyistä? Rahan säästämiseksi? Vai päätitkö tehdä sen rakkaimpiesi hyväksi? Mikä tahansa syy onkin, yritä käyttää sitä apuna oman motivaation uudelleenlöytämiseen. Voi myös olla järkevää tehdä syistä lista, johon voi palata kun tuntuu vaikealta.

Opi virheistäsi

Jokainen yritys lopettaa on samalla mahdollisuus oppia. Tupakoinnin lopettaminen vaatii harjoittelua ja sinnikkyyttä, joten on tärkeää miettiä, mitkä asiat siinä ovat itselle vaikeimpia, ja mikä repsahdukseen johti. Jos haluat todella oppia edellisestä kokemuksesta, kannattaa kirjoittaa ylös kaikki mitä tapahtui – se auttaa hahmottamaan mikä meni vikaan ja kuinka asian ehkä voi ensi kerralla korjata. Kun olet miettinyt, missä tilanteissa todennäköisimmin koet houkutusta, yritä välttää niitä erityisesti lopettamisen alkuaikoina. Se voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi sellaisten paikkojen välttämistä, joissa on helppoa pyytää tupakkaa, tai jopa muiden tupakoijien välttämistä väliaikaisesti kokonaan.

Tee suunnitelma

Repsahtamisen riski on suurin ensimmäisten viikkojen aikana tupakoinnin lopettamisen jälkeen1. Siksi on hyvä suunnitella, kuinka välttää tavallisimpia tupakanhimoa laukaisevia tekijöitä ja saada apua silloin kun sitä tarvitsee. Koska muiden tupakoijien seurassa repsahtaa helposti tupakoimaan, kannattaa miettiä miten sellaisia tilanteita voi välttää, erityisesti ensimmäisten viikkojen aikana1. Samoin on hyvä suunnitella, miten välttää muita yleisiä laukaisevia tekijöitä, kuten stressiä, alkoholia ja tunnemyrskyjä.

Vaikka kaikkien laukaisevien tekijöiden välttäminen on vaikeaa ja jopa mahdotonta, on ennakointi hyödyllistä ja välttäminen mahdollisuuksien mukaan tärkeää.

Lopuksi kannattaa miettiä, mitä lisäapua tarvitsee seuraavalle yritykselle. Esimerkiksi jos suunnittelet kertarysäyksellä ja itsenäisesti lopettamista, kannattaa ehkä kuitenkin tutustua myöstutustua myös nikotiinikorvaushoitoon, ottaa yhteyttä lääkäriin tai etsiä alueella toimivia tupakoinnin lopettamisen tukipalveluita.

1. Hughes et al. Shape of the relapse curve and long-term abstinence among untreated smokers. Society for the Study of Addiction 2004; 99:29-38