10 VINKKIÄ TUPAKOINNIN LOPETTAMISEEN

Tupakoinnin lopettaminen voi olla haastavaa, mutta se on tavoite, jonka saavuttaminen kannattaa. Alla muutamia vinkkejä tupakanhimon ja lopettamisen aiheuttaman stressin hallitsemiseen sekä positiivisen asenteen ylläpitämiseen vaikeimpina hetkinä.

Vinkki 1: Tee suunnitelma

Man looking at a laptop computer on a desk

Hyvä suunnitelma voi auttaa tupakoinnin lopettamisessa. Aloita suunnitteleminen asettamalla lopettamiselle päivämäärä ja pidä kiinni siitä. Lopettamispäivän päättäminen on tehokas tapa valmistautua henkisesti tupakoinnin lopettamiseen. Mieti myös, haluatko lopettaa polttamisen kerralla vai vähentämällä poltettujen savukkeiden määrää vähitellen. Valitse sitten valitsemaasi tapaa parhaiten tukeva nikotiinikorvaushoitotuote.

Vinkki 2: Pidä mielessä, miksi päätit lopettaa

Tee lista syistä, joiden takia haluat lopettaa tupakoimisen ja laita se näkyvälle paikalle. Mikäli jossain vaiheessa tekee mieli luovuttaa, lue lista ja muistuta itseäsi siitä, miksi päätit lopettaa.

Vinkki 3: Laske, kuinka paljon säästät rahaa

Käytä säästölaskuriamme ja laske kuinka paljon rahaa säästyy, kun lopetat tupakoinnin.

Tee säästämisestä näkyvää. Laita rahat erilliselle tilille tai käteisenä esimerkiksi purkkiiin. Päätä lopuksi, miten aiot rahat käyttää.

Vinkki 4: Lopeta yhdessä ystävän kanssa

Group of people talking together

Pyydä mukaan ystävää, joka haluaa myös lopettaa. Voitte motivoida toisianne ja tiedätte, ettei urakkaan tarvitse ryhtyä yksin.

Vinkki 5: Tunnista, mitkä asiat laukaisevat tupakanhimon

Tee tupakanhimon vastustamisesta helpompaa välttämällä tupakanhimoa laukaisevia tekijöitä. Lue lisää siitä, kuinka em. tekijöitä voi tunnistaa, ja vinkkejä tupakanhimon vastustamiseen.

Vinkki 6: Pidä itsesi kiireisenä

Tupakanhimoa voi vastustaa keksimällä muuta tekemistä sen iskiessä. Tupakanhimo kestää yleensä korkeintaan 5 minuuttia kerrallaan, joten voit miettiä valmiiksi listan asioista, joita voit silloin tehdä. Voit esimerkiksi kävellä korttelin ympäri, soittaa ystävälle, siivota työpöydän tai lukea uutisia1.

Vinkki 7: Liiku stressi pois

Three people doing yoga exercises

Liikunta on hyvä tapa purkaa tupakoinnin lopettamisen aiheuttamaa stressiä. Kävele, juokse, ui tai aloita vaikka uusi liikuntaharrastus. Keuhkojesi tilavuus voi kasvaa lopettamista seuraavan 9 kk aikana jopa 10 %, joten jaksat myös enemmän kuin ennen. 2

Vinkki 8: Tukeudu läheisiisi

Kerro ystävillesi ja perheellesi, että yrität lopettaa. Kun läheiset ymmärtävät, kuinka vaativaan hankkeeseen olet ryhtynyt, he tukevat sinua varmasti. Vaikeina päivinä sinulla on silloin joku, jonka puoleen kääntyä ja jolta saat rohkaisua.

Vinkki 9: Ajattele positiivisesti

Välillä voit haluta pistää pillit pussiin ja polttaa savukkeen. Sellaisella hetkellä on hyvä pysähtyä miettimään kaikkia niitä hyviä puolia, joita savuttomuus tuo mukanaan. Savuttomana olet energisempi, haju- ja makuaistisi terästyvät, iho kirkastuu, hampaat pysyvät valkoisempina, olet muutenkin terveempi ja voit paremmin. 2

Vinkki 10: Kokeile nikotiinikorvaushoitoa

Woman studying with a book and green pen

Kun lopetat tupakoinnin, nikotiinin vieroitusoireet aiheuttavat usein esimerkiksi ärtymystä, ahdistuneisuutta ja alakuloa.4 Nikotiinikorvaushoito voi auttaa helpottamaan vieroitusoireita, ja pääset jatkamaan elämääsi häiriöttä.

1. https://www2.hse.ie/wellbeing/quit-smoking/get-help-when-you-quit-smoking/cravings-and-withdrawal-when-you-stop-smoking.html

2. https://www.nhs.uk/better-health/quit-smoking/

3. https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/

4. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/tobacco/withdrawal-fact-sheet#what-can-i-do-about-anger-frustration-and-irritability-after-i-quit