KUINKA LOPETTAA TUPAKOINTI

Woman laughing outdoors

Tupakoinnin lopettaminen on suurenmoinen tapa muuttaa omaa elämää. Sen myötä niin terveys kuin kuntokin voivat parantua, ja samalla säästyy rahaa itselle tärkeisiin asioihin.

Lopettaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa ja siinä saattaa tarvita apua1. Oma tahdonvoima yhdistettynä tupakoinnin lopettamista tukevaan hoitoon voi olla se tapa, jolla tupakoinnin pysyvä lopettaminen onnistuu.

Nikotiinikorvaushoito on tupakoinnin lopettamisen apuväline, jolla kurssi pysyy vakaana loppuun saakka. Nikotiinikorvaushoito perustuu nikotiinin vieroitusoireiden hallintaan ja tupakanhimon vähentämiseen ilman tupakan sisältämiä haitallisia kemikaaleja2.

Seuraavia nikotiinikorvaushoitotuotteita saat apteekista ilman reseptiä:

  • suusumute
  • purukumi
  • imeskelytabletti
  • laastari
  • inhalaattori
  • microtab-kielenalustabletti

Lue lisää erilaisista nikotiinikorvaushoitotuotteista ja valitse niistä itsellesi parhaiten sopiva.

Millaisia Nicorette®-tuotteita on saatavilla ja kuinka ne toimivat?

Bag containing Nicorette Microtabs, Nicorette Inhalator and Nicorette Invisipatch products

Nikotiinikorvaushoitotuotteet toimivat kaikki samalla periaatteella. Niistä saa pienemmän määrän nikotiinia kuin savukkeesta, eivätkä ne myöskään sisällä tupakan muita haitallisia aineita3.

Nicorette®-laastarista imeytyy elimistöön tasainen määrä nikotiinia, mikä helpottaa huomaamattomasti pahimpia vieroitusoireita silloin kun olet hereillä. Yöksi laastari irrotetaan, jotta uni ei häiriinny4.

Yli 20 savuketta päivässä polttavan kannattaa aloittaa Nicorette® 25 mg -laastarilla, sillä alussa tuen tarve on suurin. Laastari auttaa pysymään motivoituneena ilman, että tupakanhimo tai muut vieroitusoireet häiritsevät liikaa.

Jos poltat paljon, olet yrittänyt lopettaa tupakoimista aiemmin siinä onnistumatta, tai jos yhden tuotteen teho ei tunnu riittävältä, voit harkita kahden nikotiinikorvaushoitotuotteen muodostamaa yhdistelmähoitoa. Silloin tasaisesti nikotiinia luovuttavaa nikotiinilaastaria täydennetään nopeavaikutteisella lääkepurukumilla.

Nikotiinilaastari

Nikotiinilaastari on yksi tunnetuimpia nikotiinikorvaushoitotuotteita. Pienet ja läpikuultavat laastarit ovat auttaneet tupakoinnin lopettamisessa jo vuosikymmeniä.

Nikotiinilaastareita on eri vahvuuksia, joista sopivin valitaan sen perusteella, kuinka paljon tupakoit:

Miten nikotiinilaastaria käytetään
Nikotiinilaastaria käytetään koko päivä ja se poistetaan yön ajaksi. Sopiva kiinnityspaikka laastarille on esimerkiksi rintakehä, olkavarsi tai lonkka. Kiinnityskohdan tulee olla puhdas ja karvaton.

Ihoon kiinnitetystä laastarista imeytyy elimistöön nikotiinia.

Nicorette®-laastari sopii hyvin tupakoinnin lopettamisen avuksi. Yksi laastari voi auttaa hillitsemään tupakoinnin tarvetta koko päivän (16 tuntia). Valitse itsellesi sopiva vahvuus polttamiesi savukkeiden määrän perusteella.

Suusumute

Nicorette Quickmist on a desk

Nicorette®-suusumute voi helpottaa tupakanhimoa jopa 30 sekunnissa (2 x 1 mg annos).

Miten Nicorette®-suusumutetta käytetään
Suusumute on helppokäyttöinen. Nikotiiniliuosta sisältävä sumutin on valmis käyttöön aina kun nikotiinin himo yllättää. Yhdestä kahteen suihkausta posken sisäpintaan tai kielen alle käyttöohjeen mukaisesti hillitsee nikotiiniriippuvuuden oireita niin kauan, että pahin tupakanhimo menee ohitse.

Varmista, että vältät huulia ja kurkun sisäpuolta suihkuttaessa suusumutetta. Älä käytä yli 4 suihketta tunnissa tai yli 64 suihketta päivässä.

Purukumi

Purukumi on nopeatehoinen ja myös yhdistelmähoitoon soveltuva nikotiinikorvaushoitotuote.

Purukumi sopii hyvin tilanteisiin, joissa tarvitaan nopeatehoista lievitystä, kuten matkalla töihin. Nicorette®-purukumia on kahta eri vahvuutta, mutta molempien vahvuuksien käyttöä on tarkoitus vähentää ajan kuluessa.

  • Jos poltat yli 20 savuketta päivässä - aloita 4 mg vahvuisella purukumilla
  • Jos poltat korkeintaan 20 savuketta päivässä - aloita 2 mg vahvuisella purukumilla

Miten Nicorette®-purukumia käytetään
Pureskele pala purukumia aina, kun tunnet tupakanhimoa. Pureskele hitaasti, kunnes tunnet maun voimistuvan - voimakas maku johtuu purukumista vapautuvasta nikotiinista.

Siirrä purukumi kielellä posken ja ikenen väliin. Pidä taukoa pureskelusta, kunnes maku on kadonnut, ja jatka sen jälkeen pureskelemista. Jatka vuorottelua puolen tunnin ajan.

Nicorette®-purukumin avulla voit lopettaa tupakoinnin pysyvästi. Nicorette®-purukumia on saatavilla perinteisen maustamattoman purukumin lisäksi kolme raikasta makua ja kaksi eri vahvuutta. Pureskele korkeintaan 24 palaa päivässä.

Imeskelytabletti

Imeskelytabletit sopivat hyvin nikotiinikorvaushoidon aloittamiseen, niistä löytyy kaksi eri vahvuutta ja oikean vahvuuden voi valita tupakointitottumusten mukaan:

  • Jos poltat korkeintaan 20 savuketta päivässä - aloita 2 mg vahvuisella imeskelytabletilla
  • Jos poltat yli 20 savuketta päivässä - aloita 4 mg vahvuisella imeskelytabletilla

Miten Nicorette®-imeskelytablettia käytetään
Imeskelytabletit näyttävät tavallisilta kurkkupastilleilta, ja ne on pakattu kätevään, pieneen rasiaan. Laita imeskelytabletti suuhusi ja siirtele sitä suussa puolelta toiselle. Jatka, kunnes tabletti on liuennut kokonaan. Älä pureskele tai niele imeskelytablettia.

Näin käytät Nicorette®-imeskelytabletteja: käytä korkeintaan 15 tablettia päivässä. Valitse oikea vahvuus sen perusteella paljonko poltat, sekä mieleisesi maku. Nicorette® fruit ja Nicorette® icemint ovat saatavilla 2 mg vahvuisena ja Nicorette® icemint myös 4 mg vahvuisena.

Microtab-kielenalustabletti

Jos pidät imeskelytableteista tai purukumista, mutta haluat huomaamattomamman nikotiinikorvaushoitotuotteen, on kielenalustabletti hyvä vaihtoehto. Se sopii käyttäjille, jotka haluavat nopeatehoisen, mutta huomaamattoman tavan hallita tupakanhimoa missä ja milloin vain.

Miten Nicorette® microtab -kielenalustablettia käytetään
Microtab-kielenalustabletin pakkauksessa on 90 tablettia. Ota tabletti pakkauksesta ja laita se kielen alle, jossa se saa liueta rauhassa. Älä pureskele tai niele tablettia. Voit käyttää korkeintaan 2 tablettia tunnissa.

Jos Nicorette® microtab -kielenalustabletti kuulostaa itsellesi sopivalta nikotiinikorvaushoitotuotteelta, kannattaa aloittaa sillä.

Inhalaattori

Nicorette® Inhalaattori pakkaus

Tupakan sisältämä nikotiini on nikotiiniriippuvuuden syy2. Kuitenkin myös tupakan piteleminen voi olla tapa, josta on vaikea luopua.

Jos siis pidät tupakan pitelemisen tunteesta, voi inhalaattori olla sinulle sopiva nikotiinikorvaushoitotuote. Se on tupakan muotoinen, ja muistuttaa siten tuntemukseltaan tupakkaa. Toisin kuin tupakkaa, voi sitä kuitenkin käyttää myös esimerkiksi joukkoliikennevälineissä.

Inhalaattorin pakkauskoot ovat 18 ja 42 patruunaa. Nikotiinipatruuna kiinnitetään hylsyyn, jonka kautta nikotiinia imetään. Tällöin nikotiini ja mentoli höyrystyvät ja kulkeutuvat suuhun. Nikotiini imeytyy elimistöön suun limakalvoilta. Nikotiinihöyryä ei kannata vetää henkeen, koska se ei kulkeudu keuhkoihin asti.

Yksi patruuna riittää noin 20 minuutin yhtäjaksoiseen käyttöön, jonka jälkeen tyhjä patruuna vaihdetaan uuteen. Jokainen patruuna sisältää 10 mg nikotiinia. Päivittäinen enimmäiskäyttömäärä on 12 patruunaa.

Aloita tupakoinnin lopettaminen Nicorette®-inhalaattorin avulla, jos pidät tupakan pitelemisen tunteesta.

Aloita tupakaton tulevaisuutesi Nicoretten® avulla

Yksi tupakoinnin lopettamiseen liittyvä myytti on, että tahdonvoima on tehokkain tapa lopettaa. Todellisuudessa vain 3-5 % tupakoinnin lopettamista yrittävistä onnistuu, jos he tukeutuvat ainoastaan omaan tahdonvoimaansa. Tutkimusten mukaan nikotiinikorvaushoitotuotteen käyttö voi kaksinkertaistaa mahdollisuutesi onnistua tupakoinnin lopettamisessa5.

Tarjolla on paljon apua ja tukea - et ole yksin!

Aloita matkasi kohti savutonta tulevaisuutta jo tänään valitsemalla yksi nikotiinikorvaushoitotuotteistamme. Me tiedämme, mitä lopettaminen vaatii ja olemme mukanasi joka askeleella.

[1] https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/stop-smoking-coping-with-cravings/

[2] https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/quit-smoking/quit-smoking-medications/how-quit-smoking-medicines-work/index.html

[3] https://www.nhs.uk/conditions/stop-smoking-treatments/

[4] https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/stop-smoking-coping-with-cravings/

[5] https://truthinitiative.org/research-resources/quitting-smoking-vaping/read-trying-quit-smoking-cold-turkey#:~:text=Research%20over%20the%20past%2025,percent%20of%20people%20can't