MIKSI IHMISET TUPAKOIVAT

Woman standing outdoors

Noin joka kahdeksas suomalainen tupakoi. Jos siis yrität lopettaa, voi sinua lohduttaa tieto siitä, että samaa polkua kulkee samalla hetkellä moni muukin1.

Tupakointi voi vaikuttaa terveyteen haitallisesti monella tavalla. On kuitenkin hyvä tietää myös, että monet tupakoinnin aiheuttamista terveyshaitoista lakkaavat sen jälkeen, kun tupakointi lopetetaan, ja että monet lopettamisen hyvistä vaikutuksista puolestaan alkavat vain tunteja lopettamisen jälkeen3.

Ei siis ole koskaan liian myöhäistä lopettaa tupakointia ja päästä hyötymään lopettamisen vaikutuksista terveyteen. Nikotiinikorvaushoitotuotteiden on kliinisesti todistettu tukevan lopettamisessa ja parantavan onnistumisen mahdollisuuksia3,4.

Tupakoinnin syiden ymmärtämisestä voi olla apua silloin, kun yrittää lopettaa. Kun ymmärrät miksi itse poltat, voit välttää sitä laukaisevia tekijöitä ja motivoida itseäsi tavalla, joka auttaa onnistumaan tupakoinnin lopettamisessa.

Tupakoinnin syyt – ja kuinka ne voivat auttaa lopettamisessa

Koska kaveritkin polttavat, koska haluaa näyttää coolilta, ryhmäytyminen tai stressin lievitys – jokaisella on omat syynsä tupakoimiseen. Samoin meillä jokaisella on yksilöllisiä tupakoimista laukaisevia tekijöitä2,5. Siksi tupakoinnin lopettamiseenkaan ei ole vain yhtä tapaa. Kun ymmärtää, miksi aikoinaan aloitti ja miksi jatkoi tupakointia, voi myös tunnistaa, mikä halun tupakoida laukaisee tällä hetkellä. Siitä taas voi olla apua tupakoinnin lopettamisessa pysyvästi6.

Stressi ja tupakointi
Monen mielestä tupakointi lievittää stressiä. Esimerkiksi piipahtaminen ulkona tupakkatauolla antaa mahdollisuuden jättää työstressin hetkeksi taakse6.

Tutkimusten mukaan tupakointi ei kuitenkaan helpota stressiä, vaan päinvastoin lisää jännitystä ja ahdistusta. Savukkeissa oleva nikotiini helpottaa kyllä imeytyessään vieroitusoireita välittömästi, mutta sen vaikutus menee nopeasti ohi6.

Välittömän lievitysvaikutuksen jälkeen kärsit uudestaan vieroitusoireista ja tupakanhimosta, jotka puolestaan lisäävät jännittyneisyyttä. Seuraava savuke helpottaa jälleen vieroitusoireita, ja kehä on valmis6.

On siis hyvin helppoa tulla riippuvaiseksi savukkeista ja käyttää niitä apuna tunteiden hallinnassa6.

Vaikka tupakoinnista voi saada väliaikaista helpotusta stressiin, nikotiinin himo pahentaa pitkällä aikavälillä riippuvuutta6.

Stressinhallintaan ja tunteiden käsittelyyn on onneksi parempiakin tapoja. Voit kokeilla esimerkiksi:

  • Keskustelua psykologin kanssa tai kognitiivista käyttäytymisterapiaa6
  • Meditoimista tai joogaa
  • Rentouttavaa harrastusta kuten liikuntaa, leipomista, tai elokuvien katsomista

Masennus ja tupakointi
Masennusta sairastavalla voi olla kaksinkertainen todennäköisyys aloittaa tupakointi. Se saattaa tehdä myös lopettamisesta vaikeampaa, sillä masentuneena vieroitusoireet tuntuvat usein voimakkaammilta6.

Savukkeiden nikotiini edistää dopamiinin eritystä aivoissa. Dopamiini puolestaan aiheuttaa mielihyvää ja masennuksesta kärsivällä sen määrä elimistössä on usein alhainen6.

Man cooking in a kitchen

Yksi tupakoinnin ongelmista onkin se, että se voi heikentää aivojen luonnollista kykyä tuottaa dopamiinia ja alentaa siten sen tasoa pitemmällä aikavälillä. Saatat siis joutua polttamaan yhä enemmän, jotta saat savukkeista entisenlaista mielihyvää6.

Jos uskot, että masennus on yksi syy oman tupakointisi taustalla, on siihen saatavilla monenlaista apua. Kannattaa ehdottomasti puhua asiasta lääkärin kanssa6.

Oman mielialan parantamiseen löytyy myös terveellisiä keinoja kuten terapia, meditaatio tai ystävien ja perheen tuki6.

Tupakointi tapana

Tupakoinnista tulee helposti osa päivärutiinia ja siksi sitä on vaikea lopettaa, kun sen kerran on aloittanut5.

Yksi tapa selättää vahingollinen tapa on sen korvaaminen terveellisemmällä. Käy lenkillä, lue viimeinkin kirja, jonka olet pitkään aikonut lukea, kuuntele podcastia, tai juttele ystävien tai perheen kanssa3.

Tupakoinnin korvaaminen toisella toiminnolla voi auttaa tavan katkaisemisessa ja luoda elämään uusia ja hyödyllisempiä rutiineja3.

Tupakointi teini-ikäisenä

Tupakointi alkaa usein teini-ikäisenä. Se voi johtua monesta syystä, kuten:

  • Se näyttää omasta mielestä coolilta2
  • Halu kokeilla2
  • Kavereiden esimerkki2
  • Perheenjäsenten esimerkki2

Jos itse aloitit aikanaan tupakoinnin jostakin näistä syistä, voi olla aika miettiä, ovatko ne enää itsellesi ajankohtaisia. Todennäköisesti nuoruuden aikaiset motivaatiot eivät enää ole hyviä syitä jatkaa tupakointia.

Voi myös olla, että tupakoinnin vaikutus terveyteesi huolettaa. Saatat kuitenkin ajatella, että on liian myöhäistä tehdä mitään – erityisesti, jos olet polttanut kauan.

Onneksi tupakoinnin monia terveydelle haitallisia vaikutuksia voi vähentää lopettamalla ja jotkut niistä voivat lakata kokonaan vaikuttamasta3.

Onko tupakoinnista mitään hyötyä?

Voi olla, että sinusta on tuntunut, että tupakointi auttaa stressin käsittelyssä tai vähentää epäterveellisiä ruokatottumuksia6,7. Voi myös olla, että tupakoit erilaisissa tilanteissa sopiaksesi muiden joukkoon8.

Monet tupakoinnin hyvät puolet ovat kuitenkin ainoastaan väliaikaisia, ja vahingot omalle ja läheisten terveydelle ylittävät ne selvästi6,9.

Kannattaa siis lopettaa niin pian kuin mahdollista.

Aloita matka kohti savutonta tulevaisuutta nikotiinikorvaushoitotuotteiden kanssa

Tupakoinnin lopettaminen voi olla aluksi vaikeaa. Matkan varrellakin tulee varmasti vastaan haasteita. Juuri siksi nikotiinikorvaushoitotuotteet on suunniteltu tukemaan sinua matkan jokaisella askeleella.

Nikotiinikorvaushoitotuotteet voivat auttaa sinua käsittelemään vaikeimpia tupakanhimon hetkiä.

Voit valita itsellesi sopivimman hoitotuotteen suusumutteesta, purukumista, imeskelytableteista, laastarista ja inhalaattorista. Jokaisesta eri tuotteesta on omanlaistaan etua tupakoinnin pysyvän lopettamisen tukemisessa ja tupakanhimon hallinnassa.

Katso mikä nikotiinikorvaushoitotuotteista sopii parhaiten itsellesi ja aloita matkasi kohti savuttomuutta jo tänään.

Nicorette Icy White Gum

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK126161/

2. https://www.cancer.org/healthy/stay-away-from-tobacco/why-people-start-using-tobacco.html

3. https://www.nhs.uk/better-health/quit-smoking/

4. https://smokefree.gov/tools-tips/how-to-quit/using-nicotine-replacement-therapy

5. https://veterans.smokefree.gov/nicotine-addiction/reasons-people-smoke

6. https://www.mentalhealth.org.uk/a-to-z/s/smoking-and-mental-health

7. https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/stop-smoking-without-putting-on-weight/

8. https://smokefree.gov/challenges-when-quitting/cravings-triggers/social-smoking

9. https://www.nhs.uk/common-health-questions/lifestyle/what-are-the-health-risks-of-smoking/