KUINKA OLLA POLTTAMATTA LOMALLA

Family playing football on a beach

Arjen paineista pakeneminen rentouttavalle lomalle voi tuntua hyvältä ajatukselta, kun yrität lopettaa tupakointia. Mutta lentokenttäkaaos yhdistettynä hotellin etsimiseen voi tarkoittaa, että lomallakin on monenlaisia stressin aiheuttajia. Näihin tilanteisiin varustautuminen ja omien tupakanhimoa laukaisevien tilanteiden välttäminen voi auttaa pysymään päätöksessä myös loman aikana.

Tutustu määränpäähän etukäteen

Monissa maissa tupakointi julkisilla paikoilla on nykyisin kielletty. Tutustuminen etukäteen matkakohteeseen voi helpottaa savuttomana pysymistä määränpäässä. Yksinkertaiset asiat, kuten savuttoman huoneen varaaminen ja savuttomien ravintoloiden ja baarien löytäminen voivat olla savuttomana pysymisen kannalta tärkeitä. Jos muiden tupakoitsijoiden välttäminen on matkan aikana vaikeaa, kannattaa omaan tupakanhimoon olla varautunut. Siinä auttaa sopivan tupakoinnin lopettamisen apuvälineen, kuten nikotiini-suusumutteen, käsillä pitäminen äkillisen tupakanhimon varalta.

Woman and three children playing in the sea

Varaudu lentoon

Kuten varmasti tiedät, on tupakointi lentokoneissa ollut kiellettyä jo lähes 20 vuotta. Silti monet tupakoijat ja entiset tupakoijat tuntevat tupakanhimoa lennon aikana. Siihen voi valmistautua etukäteen hankkimalla erilaisia apuvälineitä ja toimintastrategioita lennolla käytettäväksi. Silloin ei tarvitse sytyttää savuketta heti laskeutumisen jälkeenkään 1.

Jos lentoyhtiö sen sallii, kannattaa ottaa mukaan terveellisiä välipaloja, joita voi nauttia tupakanhimon iskiessä 2. Käsimatkatavaroihin voi myös pakata nikotiini-inhalaattorin. Sitä pidellään savukkeen tavoin, joten kädet saavat puuhaa samalla, kun sen sisältämä nikotiini voi lievittää tupakanhimoa ja vieroitusoireita. Toisin kuin sähkötupakkaa, voi inhalaattoria käyttää vapaasti lentokoneessa ja muissa julkisissa liikennevälineissä.

Vähennä alkoholinkäyttöä

Monille tupakointi ja alkoholinkäyttö kulkevat käsi kädessä, ja siksi tupakointi voi tuntua erityisen houkuttelevalta alkoholia juodessa. Alkoholi heikentää arvostelukykyä ja rationaalista ajattelua, joten vaikka olisikin sitoutunut lopettamaan tupakanpolton, voi olla, ettei alkoholia nautittuaan tee parhaita mahdollisia päätöksiä ja tupakoimattomuudesta kiinni pitäminen on vaikeampaa 3,4

Ihannetapauksessa tupakasta ja muista laukaisevista tekijöistä pysytään kokonaan irti ensimmäisten nikotiinivieroitusviikkojen aikana. Se onnistuu esimerkiksi ottamalla rannalla cocktailin sijasta mocktail tai viinin sijasta alkoholitonta juomaa. Jos tuntuu, että alkoholin välttäminen kokonaan pilaa loman, kannattaa ainakin yrittää juoda kohtuudella ja toimia tietoisesti ja vastuullisesti 5.

Two women carrying bags talking outdoors

Harhauta itseäsi

Hyvä tapa taistella tupakanhimoa vastaan on kiireisenä pysyminen. Kannattaa esimerkiksi selvittää heti hotelliin saavuttua alueella tarjolla olevat aktiviteetit. Olet saattanut huomata terveytesi parantuneen tupakoinnin lopettamisen jälkeen jo usealla tavalla. Ota siis siitä kaikki irti ja kokeile uusia terveellisiä liikuntamuotoja, kuten joogaa rannalla tai patikointia vuorilla. Jopa nopea pulahdus hotellin altaassa voi riittää saamaan ajatukset pois tupakasta 5,6.

Voit myös pitää mukana taskussa tai laukussa jotain, jolla antaa käsille tekemistä, kun tuntee halua tupakoida. Siihen käy hyvin vaikka pulmapeli tai stressipallo, johon huomion voi keskittää tupakanhimon sijaan 7.

Valitse matkaseura huolella

Muiden tupakoijien seura silloin, kun yrittää lopettaa, voi olla parhaimmillaankin hankalaa. Matkalla ollessa kiusausta voi olla vieläkin haastavampaa vastustaa 7.

Jos olet lähdössä matkaan tupakoivan kumppanin tai ystävän kanssa, voit ehdottaa, että yritätte molemmat lopettaa. Jos se ei ole mahdollista, yritä pyytää, ettei matkaseura tupakoi seurassasi matkan aikana. Pidä mukana kirja, kuulokkeet ja hyvä soittolista, jotka voit ottaa esille, kun muut lähtevät ulos tupakalle 7,8.

Two women walking in the sea

Rentoudu ja lataudu

Loman tarkoitus on rentoutuminen ja arkihuolista irti päästäminen. Silti rentoutumisen tasosta riippumatta tupakanhimo voi hiipiä yllättämään silloin, kun sitä vähiten odottaa. Erilaiset mindfulness-tekniikat voivat auttaa hyväksymään ne negatiiviset tunteet, stressin ja tupakanhimon, jotka tupakoinnin lopettamiseen usein liittyvät. Sen sijaan, että annat periksi tupakanhimolle ja tupakoinnille, voi mindfulness auttaa sinua ymmärtämään tunteiden ohikiitävyyden ja siten pääsemään niistä yli. Monia harjoitteista voi tehdä missä vain, kuten aurinkotuolissa. Tutustu mindfulness neuvoihimme ja tutki mitä harjoitteita voisit kokeilla lomalla ollessasi (tai koska vain) 9,10,11.

Pack of 15mg Nicorette Inhalator

1. https://www.independent.co.uk/news/charter-flights-ban-smoking-1536719.html

2. https://www.cancercouncil.com.au/wp-content/uploads/2021/09/Quitting-Smoking-Tips-for-Healthy-Snacking.pdf

3. https://www.northumbria.nhs.uk/our-services/stop-smoking/new-you/triggers-and-how-manage-them#d9d4d681

4. How to remain smoke-free when you drink alcohol | Quit Genius

5. Alcohol & Smoking | Smokefree

6. Help for Cravings and Tough Situations While You're Quitting Tobacco (cancer.org)

7. How to Quit Smoking - HelpGuide.org

8. https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/a-smokers-guide-to-quitting

9. https://www.verywellmind.com/5-minute-craving-busters-2824747

10. Mindfulness meditation may help smokers quit - even those with no willpower (medicalnewstoday.com)

11. Practice Mindfulness | Smokefree