Kuinka kauan tupakoinnin lopettaminen kestää?

Woman holding a mug

Oletko jo ottanut ensimmäisen askeleen kohti tupakoinnin lopettamista? Jos olet, mietit varmaan kuinka kauan kestää, ennen kuin voit sanoa lopettaneesi pysyvästi.

Jokainen meistä on erilainen – ei ole olemassa tiettyä aikaa viimeisen tupakan polttamisen jälkeen, jonka jälkeen voi todeta lopettaneensa tupakoinnin pysyvästi.

Vieroitusoireesi voivat olla lieviä ja helposti hallittavia. Ne voivat kuitenkin olla myös voimakkaita ja tehdä lopettamisen vaikeaksi1.

Yksi onnistuu tupakoinnin lopettamisessa ensimmäisellä yrittämällä, toisilla kestää kauemmin ja onnistuminen vaatii useamman yrityksen1.

Tärkeintä on muistaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä lopettaa tupakointia, ei vaikka olisi yrittänyt sitä monta kertaa aiemmin2.

Onko helppoa tapaa lopettaa?

Vaikka tupakoinnin lopettamiseen ei ole helppoa tapaa, on kuitenkin asioita, jotka voivat parantaa sen onnistumisen mahdollisuuksia.

Nikotiini on voimakasta riippuvuutta aiheuttava kemikaali, joten elämä ilman nikotiinia voi olla aluksi hyvinkin vaikeaa.4

Joillekin lopettaminen on hitaampaa siksi, että he ovat polttaneet paljon tai tupakointi on kestänyt kauan.

Yleensä tahdonvoiman yhdistäminen nikotiinikorvaushoitoon ja muun tarjolla olevan tuen avuksi käyttäminen on hyvä tapa lopettaa tupakointi.7 Tärkeintä on kuitenkin löytää tapa, joka sopii itselle.

Lopettaminen ilman apuvälineitä

Jos olet päättänyt lopettaa välittömästi ja nikotiinikorvaushoitoa käyttämättä, on tahdonvoima keskitettävä siihen, ettei enää koske savukkeisiin.

Tupakanhimo ja vieroitusoireet voivat iskeä koska tahansa lopettamisen jälkeen. Ne käyvät yleensä sitä harvinaisemmiksi, mitä kauemmin lopettamisesta on. Jos ensimmäisistä haasteista selviää, voi polku eteenpäin olla sen jälkeen helpompi1.

Ilman apua lopettaminen ei sovi kaikille. Tupakanhimon ja vieroitusoireiden hoitamatta jättäminen voi olla vaikeaa ja tutkimusten mukaan vain 3–5 sadasta onnistuu tupakoinnin lopettamisessa omin avuin5.

Kokeile nikotiinikorvaushoitoa

Nicorette Lozenge 2mg container

Jos olet yrittänyt lopettaa ilman apukeinoja ja et ole onnistunut, voi olla, että nikotiinikorvaushoidon avulla tupakasta vieroittautuminen puolestaan onnistuu. Nikotiinikorvaushoitotuotteita ovat mm.6,7 nikotiinilaastari, purukumi, suusumute, inhalaattori ja imeskelytabletit.

Voit esimerkiksi kokeilla imeskelytablettia, tupakanhimon iskiessä. Siitä liukenee suun limakalvojen kautta pieni määrä nikotiinia elimistöön ilman tupakansavun sisältämää tervaa, hiilimonoksidia ja muita myrkyllisiä kemikaaleja.8,9

Tiettyjä nikotiinikorvaushoitotuotteita voi käyttää yhdistelmähoitona, jolloin nikotiinin saantia on mahdollista hallita monipuolisemmin ja siten onnistua lopettamisessa.9

Yhdistelmähoito tarkoittaa kahden nikotiinikorvaushoitotuotteen yhteiskäyttöä, ja se voi olla hyvä vaihtoehto, jos olet polttanut paljon, yrittänyt lopettaa aiemmin siinä onnistumatta, tai jos yksi tuote ei ole riittänyt tupakanhimon hillitsemiseen. Yhdistelmähoidossa nikotiinilaastaria käytetään pitkäaikaiseen taustatupakanhimon hillitsemiseen ja nopeavaikutteista purukumia äkillisen tupakanhimon taltuttamiseen.11

Nikotiinikorvaushoito voi parantaa onnistumisen mahdollisuutta pelkästään tahdonvoimalla lopettamiseen verrattuna. Tupakoinnin lopettamisen kesto voi vaihdella siitä riippuen, kuinka lopettaminen sujuu ja mitä tuotetta käytät.5

Yleensä nikotiinikorvaushoito kestää noin 3 kuukautta, jonka aikana annostusta vähennetään hiljalleen ja lopulta lopetetaan kokonaan9.

Seuraa suunnitelmaa

Tupakanhimon hallitseminen on tärkeä osa tupakoinnin lopettamista. Omiin tupakointitapoihin perustuva lopettamissuunnitelma voi auttaa välttämään tupakointia laukaisevia tekijöitä ja asettamaan päämäärän, jota kohti pyrkiä5,9.

Voit aloittaa suunnitelman tekemisen laatimalla aikajanan, johon sijoitat päivämäärän, jolloin haluat lopettaa tupakoinnin. Suunnittele sen jälkeen strategia tupakointia laukaisevien tekijöiden välttämiseen. Niitä ovat esimerkiksi tilanteet tai paikat, jotka liittyvät tupakointiin9.

Yritä myös keksiä korvaavia toimintoja tai muita vaihtoehtoja, kuten liikunta, pitämään ajatukset poissa tupakoinnista10.

Hanki ammattiapua

On todennäköisempää onnistua tupakoinnin lopettamisessa ammattiavun ja neuvojen tukemana, joten älä turhaan yritä pärjätä yksin10.

Apteekkihenkilökunta, terveydenhuollon ammattilainen tai tupakanpolton lopettamista tukeva palvelu voi auttaa monella eri tavalla. Saat asiantuntijaneuvoja sopivista hoitotuotteista ja -keinoista, jotka tukevat sinua matkallasi9.

Vähennä tupakanhimoa

Riippumatta siitä, oletko polttanut vain joitakin viikkoja tai useita vuosia, on todennäköistä, että lopettaessasi kärsit tupakanhimosta. Se ilmenee usein voimakkaana henkisenä ja fyysisenä haluna polttaa savuke5.

Se, kuinka kauan nikotiinin vieroitusoireet kestävät, riippuu yleensä siitä, kuinka kauan ja kuinka monta savuketta päivässä olet polttanut1.

Nikotiinikorvaushoitotuotteet voivat auttaa tupakanhimon voittamisessa.

Muita tapoja, joilla voit helpottaa tupakoinnista luopumista:

  • Hanki tupakoimattomia ystäviä, jolloin et tule lähteneeksi ulos tupakalle vain siksi, että muut lähtevät10
  • Älä käytä alkoholia (erityisesti ensimmäisen viikon aikana), sillä se laukaisee yleisesti tupakanhimoa ja voi saada tupakan maistumaan paremmalta10
  • Harhauta tupakanhimoa purukumilla, stressipallolla tai juoksulenkillä10

Keskity palkintoon

A coin being placed into a piggy bank

Hyvä tapa motivoida itseään lopettamisen aikana on muistuttaa itseään siitä, miksi päätti lopettaa tupakoinnin, eli esimerkiksi terveydelliset ja taloudelliset hyödyt10.

Palkitse itseäsi jollain tavalla jokaisesta tupakattomasta päivästä, ja kasvata palkkioita loppua kohden.

Yksi hyvä kannustuskeino on laskea, kuinka paljon säästää olemalla ostamatta savukkeita. Siirrä summa joka viikko syrjään, jotta näet säästön karttumisen konkreettisesti.

Voit myös käyttää säästön hahmottamiseen säästölaskuria.

Aloita matka kohti tupakatonta tulevaisuutta nikotiinikorvaushoidon avulla

Nicorette Quickmist on a desk

Nikotiinikorvaushoitotuotteet tukevat matkaa kohti savuttomuutta tekemällä tupakoinnin lopettamisesta nopeampaa ja helpompaa.

Nikotiinikorvaushoitotuotteet voivat parantaa mahdollisuutta onnistua tupakoinnin pysyvässä lopettamisessa pelkästään tahdonvoimalla lopettamiseen verrattuna5.

Nikotiinikorvaushoitotuotteita on laaja valikoima, kuten nikotiinilaastari, purukumi, suusuihke, imeskelytabletit ja inhalaattori. Aloita matkasi jo tänään valitsemalla niistä itsellesi parhaiten sopiva tuote.

1. https://www.webmd.com/smoking-cessation/understanding-nicotine-withdrawal-symptoms

2. https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/

3. https://www.blf.org.uk/your-stories/why-is-it-so-hard-to-stop-smoking

4. https://www.nhsinform.scot/healthy-living/stopping-smoking/when-you-stop/myths-around-stopping-smoking/

5. https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/stop-smoking-coping-with-cravings/

6. https://www.webmd.com/smoking-cessation/quit-smoking

7. https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/nhs-stop-smoking-services-help-you-quit/

9. https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/10-myths-about-stop-smoking-treatments/

10. https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/10-self-help-tips-to-stop-smoking/

11. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.691.5528&rep=rep1&type=pdf