5 tupakoinnin lopettamisen näkyvää hyötyä

Woman by a window holding a mug

Tupakoinnin lopettamisesta on paljon hyötyä niin terveydelle kuin lompakollekin. Aina ei siksi tule ajatelleeksi, kuinka paljon siitä voi olla hyötyä myös ulkonäölle. Tässä viisi tapaa, joilla tupakoinnin lopettaminen voi kohentaa ulkonäköä.

1. Sileämpi iho

Tupakointi voi aiheuttaa ihoon ennenaikaisia ryppyjä. Ryppyjen lisääntyminen ei näy ainoastaan kasvoissa, vaan myös muualla kehossa, kuten käsivarsissa1,9.

Ihon rypistyminen johtuu siitä, että tupakan sisältämät kemikaalit vahingoittavat ihon kollageenia ja elastaania, eli niitä ihon rakennusaineita, jotka tekevät ihosta nuorekkaan ja joustavan1.

Lisäksi tupakan sisältämä nikotiini voi supistaa verisuonia, jolloin ihon käytettäväksi pääsee kulkeutumaan vähemmän happea ja ravintoaineita1.

Tupakoinnin lopettaminen hidastaa siis parhaimmillaan ihon vanhenemista ja ryppyjen syntymistä. Vaikka kaikki jo syntyneet rypyt eivät katoa, ilmestyy uusia hitaammin ja ihon pinta alkaa näyttää terveemmältä, kirkkaammalta ja sileämmältä. Huolellinen ihon hoito voi myös auttaa hidastamaan kasvojen ihon ikääntymistä2,3.

2. Parempi suun terveys

Yksi näkyvimpiä tupakoinnin haittavaikutuksia on hampaiden kellastuminen. Se johtuu siitä, että savukkeissa oleva terva ja nikotiini tarttuvat hammaskiilteeseen ja värjäävät sen keltaiseksi tai joskus jopa ruskeaksi. Tupakointi on myös erilaisten iensairauksien merkittävä riskitekijä ja voi edesauttaa hampaiden irtoamista4.

Hammaslääkäreiden mukaan tupakoinnin lopettaminen voi kuitenkin parantaa suun terveyttä selvästi. Jo vuosi lopettamisen jälkeen iensairaus voi olla helpommassa vaiheessa ja hampaiden irtoamisen riski on pienempi. Värjääntyneiden hampaiden ulkonäköä taas voi parantaa ja niiden väriä kirkastaa kokeilemalla hampaita valkaisevaa hammastahnaa. Kannattaa myös käydä hammaslääkärillä tai hammashygienistillä tarkistuttamassa hampaiden yleiskunto, puhdistuttamassa hampaat ja saamassa neuvoja hampaiden ulkonäön parantamiseen tupakoinnin lopettamisen jälkeen13.

3. Paksummat hiukset

Ihon tavoin myös hiusten hyvinvointi vaatii normaalisti toimivaa verenkiertoa. Koska tupakointi heikentää verenkiertoa, kärsivät hiusten karvatupit helposti alentuneesta hapen ja ravintoaineiden saannista, mikä puolestaan hidastaa hiusten kasvua5,10.

Tupakansavun sisältämät myrkylliset aineet voivat myös alentaa naisten estrogeenitasoa ja siten ohentaa hiuksia. Tupakoijan hiukset saattavat myös harmaantua tavallista aikaisemmin. Tupakoinnin lopettamisen myötä tupakoinnin aiheuttama päänahan ennenaikainen ikääntyminen ja hiustenlähtö lakkaa6,11,14,15.

4. Kauniimmat kynnet

Kynsien ulkonäön parantuminen ei ehkä ole tupakoinnin lopettamisen tärkeimpiä syitä, mutta se on siitä huolimatta ilahduttava etu. Samalla tavalla kuin tupakointi värjää hampaita, värjäävät tupakan sisältämät terva ja nikotiini kynsiä ja kynsinauhoja. Ääreisverenkierron heikkenemisen myötä kynnet voivat olla myös epätavallisen väriset. Onneksi värjäytymät katoavat yleensä pian tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Värjäytymän voi jopa nähdä kasvavan ulos, jolloin saat näkyvän muistutuksen tupakoinnin lopettamisesta kuluneesta ajasta7, 8

5. Parempi kunto

Monet ovat huolissaan tupakoinnin lopettamisen mukanaan tuomasta painonnoususta. Jos painonnousu huolestuttaa, voi olla järkevää lisätä terveellinen ruokavalio ja harjoitusohjelma tupakoinnin lopetussuunnitelmaan. Liikunta voi paitsi hillitä tupakanhimoa ja auttaa hallitsemaan vieroitusoireita, mutta se voi myös parantaa kuntoa ja nostaa itsetuntoa. Koska tupakoinnin lopettaminen voi lisäksi parantaa verenkiertoa ja keuhkojen toimintaa, tuntuu kuntoilu myös todennäköisesti helpommalta ja kunto nousee nopeammin12.

1. https://ash.org.uk/resources/view/how-smoking-affects-the-way-you-look#:~:text=Smoking%20and%20the%20Skin&text=Several%20studies%20have%20found%20that,smokes%2C%20the%20greater%20the%20risk.&text=Skin%20damaged%20by%20tobacco%20smoke%20typically%20has%20a%20greyish%2C%20wasted%20appearance.

2. https://www.nhs.uk/better-health/quit-smoking/benefits-of-quitting-smoking/#article

3. https://healthfully.com/how-to-repair-skin-damage-from-smoking-5331840.html

4. https://blog.1dental.com/how-to-fix-stained-teeth-after-years-of-smoking/

5. https://www.capillus.com/blogs/all/quit-smoking-thicker-hair-think-twice-ecigarettes

6. https://www.canyonranch.com/well-stated/post/the-beauty-benefits-of-smoking-cessation/

7. https://www.leaf.tv/articles/how-does-cigarette-smoke-turn-nails-yellow/

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2295246/

9.https://www.bupa.co.uk/health-information/surgery-and-procedures/wrinkle-treatments

10. http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/5413382.stm

11. https://smokefree.gov/quit-smoking/why-you-should-quit/health-effects#:~:text=Smoking%20lowers%20a%20female's%20level,diseases%20(like%20heart%20disease).

12. https://smokefree.gov/challenges-when-quitting/cravings-triggers/fight-cravings-exercise

13.https://www.webmd.com/smoking-cessation/news/20050720/quit-smoking-get-healthier-teeth-gums

14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12673073/#:~:text=The%20mechanisms%20by%20which%20smoking,the%20follicular%20protease%2Fantiprotease%20systems

15. https://www.nytimes.com/2008/05/20/health/20real.html