KUINKA TUKEA TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA YRITTÄVÄÄ

Woman talking on a mobile phone

Tupakoinnin lopettaminen voi olla vaikeaa, mutta läheisten ja muiden ympärillä olevien tuesta ja rohkaisusta on usein paljon apua.

Näiden vinkkien avulla tuet tupakoinnin lopettamista suunnittelevaa niin, että onnistumiseen on parhaat mahdollisuudet.

Lopettaminen voi olla hyvin haastavaa – se voi olla jopa yksi vaikeimpia asioita, joita tupakointia lopettava on koskaan tehnyt. Ympärillä olevien ihmisten tuki ja ymmärrys voi kuitenkin helpottaa tehtävää huomattavasti. Muilta saatu motivaatio, myötäeläminen ja rakentava keskustelu voivat olla merkittäviä tekijöitä vaikeasta ja monimutkaisesta riippuvuudesta irtautumisessa ja parantaa onnistumisen mahdollisuuksia.

Jos joku lähipiirissäsi siis yrittää lopettaa, kannattaa lukea alla olevat vinkit.

Puhu avoimesti

Two people laughing together on a bench outdoors

Hyvä tapa aloittaa tukeminen on suhtautua positiivisesti tupakoivan haluun lopettaa. Voit esimerkiksi kertoa olevasi ylpeä hänen päätöksestä ja uskovasi hänen onnistumiseen tavoitteessaan. Kerro hänelle myös auttavasi kaikin tavoin.1

On myös tärkeää, ettei tuki jää ainoastaan alkukeskusteluun, vaan pidät keskustelua yllä koko lopettamisprosessin ajan. Kysymällä neutraaleja kysymyksiä ja olemalla arvostelematta toisen vastauksia saat käsityksen siitä, miten hän pärjää ja miten voit auttaa. On myös tärkeää kysyä säännöllisesti, miten lopettajalla menee, eikä ainoastaan, onko hän onnistunut.1

Lopuksi kannattaa pitää mielessä, että luennoista ja arvostelevista kommenteista ei ole apua. Jos lopettaja kokee kommenttisi arvostelevina, ei hän todennäköisesti käänny enää puoleesi tukea tarvitessaan.

Anna muuta ajateltavaa

Muun tekemisen järjestäminen tupakoinnin lopettajalle voi olla erittäin hyödyllistä ja viedä ajatukset pois tupakanhimosta ja muista vieroitusoireista. Muu tekeminen voi tarkoittaa mitä tahansa, oli se sitten purukumin tarjoamista tai vaikkapa urheilumatsiin tai muuhun savuttomaan tilaisuuteen viemistä.1

Pelkkä puhelinkeskustelu tai tapaaminen voi auttaa jo paljon. Tupakanhimo kestää yleensä vain muutaman minuutin, joten myöskään tuen ei välttämättä tarvitse kestää kauan.

Person doing pottery

Ole positiivinen

On tavallista, että tupakointia lopettava lipsuu aika ajoin, ja onnistuminen voi vaatia useamman yrityksen.1

Siksi on tärkeää olla kärsivällinen ja rohkaiseva lopettamista yrittävän läheisen tai ystävän kanssa. Jos lipsumista tapahtuu, kannattaa muistuttaa, että kyseessä on oppimisprosessi ja useimmat tupakoinnin lopettamista yrittävät saattavat joutua kokeilemaan useamman kerran ennen onnistumista.

Jokaisesta onnistumisesta pitäisi osata iloita, niiden koosta riippumatta. Jo muutaman tunnin tauko tupakoinnista voi jollekulle olla huomion arvoinen saavutus. Tärkeintä on pysyä optimistisena – erityisesti sitä tarvitaan tilanteissa, joissa lopettaja on turhautunut ja väsynyt.

Woman listening to music on headphones

1. https://smokefree.gov/help-others-quit/how-to-support-someone-quitting