TUPAKANPOLTON LOPETTAMISEN SOSIAALISET HYÖDYT

Person smiling outdoors

Useimmat tietävät, että tupakoinnin lopettaminen on hyödyllistä niin terveydelle kuin lompakollekin, mutta tupakoinnin lopettamisesta on paljon muutakin hyötyä. Vaikka lopettamisen sosiaaliset puolet eivät ehkä olekaan ensimmäinen mieleen tuleva asia, voi sosiaalisissa suhteissa tapahtunut koheneminen muuttaa elämää ja parantaa omaa hyvinvointia huomattavasti.

Ulkonäkö

Tutkimukset ovat osoittaneet, että tupakointi heikentää ihon hapen- ja ravintoaineiden saantia. Sen ansiosta iho voi ikääntyä ennenaikaisesti, ja olla kunnoltaan jopa 10–20 vuotta tupakoimattoman ihoa vanhemman oloinen. Ihon väri voi muuttua kellertävän harmaaksi ja iho voi kärsiä selluliitista. Tupakoinnin loppuessa loppuu kuitenkin myös tupakoinnin aiheuttama vahinko iholle, ja ihon vanheneminen voi hidastua1,5.

Tupakoinnin lopettaminen parantaa myös hampaiden ulkonäköä. Tupakoivalle kehittyy tupakoimatonta useammin iensairaus, joten tupakoinnin lopettamisen jälkeen omat hampaat pysyvät todennäköisemmin suussa. Tupakoinnin lopettamisen myötä lakkaa myös hampaiden värjäytyminen, hengitys raikastuu ja makuaisti terästyy5,2.

Läheistesi terveys

Family holding hands outdoors

On vaikea keksiä parempaa syytä lopettaa tupakointi kuin oman perheen terveys.

Tupakointi nostaa lähipiirisi riskiä sairastua moniin eri sairauksiin, kuten syöpään, sydänsairauksiin, aivokalvontulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen ja keuhkokuumeeseen. Passiivinen tupakointi nostaa tupakoimattoman keuhkosyöpäriskiä peräti 24%, ja sydänsairausriskiäkin 25%, eikä mikään määrä passiivista tupakointia ole turvallinen3.

Lopettamalla tupakoinnin osallistut siis tärkeällä tavalla savuttoman ympäristön luomiseen perheellesi ja muille läheisillesi. Se vaikuttaa kaikkien, mutta erityisesti lastesi terveyteen erittäin positiivisella tavalla. Lopettamalla vähennät myös lastesi todennäköisyyttä ryhtyä itse tupakoimaan tulevaisuudessa.

Tupakoinnin lopettaminen parantaa myös hedelmällisyyttä. Keskimäärin tupakoimattomat tulevat tupakoivia helpommin raskaaksi ja synnyttävät myös todennäköisemmin terveen vauvan5.

Stressi

Monien tupakoivien mielestä tupakointi auttaa lievittämään stressiä ja vähentämään ahdistuneisuutta. Se johtuu siitä, että nikotiinin vieroitusoireet, kuten ärtyneisyys ja ahdistuneisuus, lievittyvät, kun seuraava savuke poltetaan. Todellisuudessa tupakointi ei kuitenkaan lievitä stressiä, vaan pahentaa ahdistuneisuusoireita ja jännitystä, ja tupakoinnin lopettaminen alentaa useimpien stressitasoa4.

Woman sitting on a sofa with a mug

1.https://www.wuth.nhs.uk/support-and-advice/nhs-smoke-free/#:~:text=Your%20lungs%20can%20be%20very,obstructive%20pulmonary%20disease%20(COPD)

2.https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mouth/gum-disease#:~:text=Gum%20disease%20is%20caused%20by,up%20and%20irritates%20your%20gums

3.https://www.nhsinform.scot/healthy-living/stopping-smoking/reasons-to-stop/dangers-of-second-hand-smoke/

4.https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/stopping-smoking-mental-health-benefits/#:~:text=We%20all%20know%20that%20quitting,relieve%20stress%2C%20anxiety%20and%20depression

5.https://www.nhs.uk/better-health/quit-smoking/benefits-of-quitting-smoking/