KUINKA VOITTAA TUPAKANHIMO

Tupakanhimo on usein voimakkaimmillaan heti tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Tupakanhimon ymmärtäminen on olennaista sen voittamiseksi ja tupakan vallasta vapautumiseksi. Me autamme sinua siinä! Alla muutama vinkki tupakanhimon välttämiseen ja vieroitusoireiden lievittämiseen.

Tunnista, mikä saa sinut himoitsemaan tupakkaa

2 women doing yoga on rooftop

Kirjoita ylös kaikki ne asiat ja tilanteet, jotka saavat sinut himoitsemaan tupakkaa, sillä ne ovat tupakanhimoa laukaisevia tekijöitä. Niitä rajoittamalla voit vahvistaa omaa tahdonvoimaa ja parantaa onnistumisen mahdollisuuksia1,5.

Jos esimerkiksi tupakoit aamukahvin yhteydessä, on aamukahvi laukaiseva tekijä. Yritä siis kokeilla juoda aamulla jotain muuta kahvin sijaan, kuten teetä tai mehua.

Vältä laukaisevia tekijöitä tapoja muuttamalla

Poltatko työtauolla, baarissa kavereiden kanssa tai stressaantuneena?

  • Tavan muodostuminen vie aikaa. Toimi siis sinnikkäästi uudella tavalla kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa normaalisti polttaisit savukkeen.
  • Tee jotain muuta sen sijaan, että lähdet drinkille1. On myös tärkeää, että se on sellaista tekemistä, josta ei ensimmäiseksi tule mieleen tupakointi.
  • Alkoholi on yleinen tupakanhimon laukaisija, joten yritä välttää sitä erityisesti ensimmäisen tupakoinnin lopettamisen jälkeisen viikon aikana, jolloin vieroitusoireet voivat olla pahimmillaan2.
  • Jos stressi saa sinut himoitsemaan tupakkaa, yritä löytää uusia tapoja rentoutua. Soita ystävälle, kuuntele musiikkia tai lähde kävelylle (liikunta on erinomainen stressin lievittäjä). Jos poltat yleensä aterian jälkeen, nouse sen sijaan ylös ja lähde kävelylle3.

Ole valmiina

Muiden tupakoitsijoiden seura voi tuntua haasteelliselta silloin, kun yrittää itse lopettaa tupakointia. Ei kuitenkaan kannata katkaista ystävyyssuhteita, vaan valmistautua tilanteeseen.

Jos olet tauolla ja muut ympärillä polttavat, yritä pureskella nikotiinipurukumia, jotta oma tupakanhimo pysyy aisoissa.

Nikotiinikorvaustuotteet voivat tukea omaa tahdonvoimaa ja auttaa hallitsemaan tupakanhimoa lievittämällä vieroitusoireita. Voit yrittää hillitä tupakanhimoa sosiaalisissa tilanteissa esimerkiksi nikotiinipurukumin tai imeskelytablettien avulla.

Pysy positiivisena

Ajattele tupakanpolton lopettamisen sosiaalisia puolia, kuinka se parantaa terveyttä ja ulkonäköä, kuinka paljon lopettamalla voi säästää, ja kuinka iloisia läheiset ovat, kun saavat tietää ettet enää polta4.

Keskity positiivisiin ajatuksiin mielessäsi tai tee niistä lista, jonka ripustat näkyvälle paikalle, kuten jääkaapin oveen. Tupakanpolton hyötyjen miettimisestä voi olla apua, kun on aika kieltäytyä seuraavasta tupakasta.

Lievitä tupakanhimoa

Tupakanhimoa voi lievittää nopeasti esimerkiksi nikotiini-suusumutteella, joka vaikutus voi alkaa jo 30 sekunnissa (2 x 1 mg annos). Vieroitusoireiden rauhoittumisen myötä pääset jatkamaan päivääsi häiriöttä.

Katso mikä tuote voisi olla sopivin itsellesi Valinta-apurimme avulla.

1.https://www.keepingwellblmk.nhs.uk/self-help-resources/drug-alcohol-and-tobacco-support/i-have-decided-i-want-stop-smoking-now-what

2.https://vapingdaily.com/quitting-effects/what-day-is-the-hardest/

3.https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/exercise-and-stress/art-20044469

4.Opeepl Smoking Cessation Study, June 2022. N=6000 smokers either active or in the progress of smoke cessation, aged 18-60

5.https://truthinitiative.org/research-resources/quitting-smoking-vaping/common-smoking-triggers-and-how-beat-them