TUPAKOINTI JA AHDISTUNEISUUS

Woman standing outdoors

Tupakoinnin lopettaminen ei ole aina helppoa, mutta siitä voi olla hyötyä mielenterveydelle1.

Kun edellisestä tupakasta on jo aikaa tai jos yrittää lopettaa tupakointia, voi välillä tuntea itsensä ahdistuneeksi ja ärtyneeksi. Se johtuu nikotiinin puutteesta, eli nikotiinin vieroitusoireista. Tupakointi lievittää oireita hetkellisesti ja siksi jotkut tupakoijat kokevatkin tupakoinnin lievittävän ahdistusta1.

Lievittämisen sijasta tupakointi voi siis itse asiassa lisätä nikotiinin vieroitusoireiden aiheuttamaa ahdistuneisuuden tunnetta. Se ei myöskään vaikuta ahdistuksen todellisiin syihin1. Kun tupakointia puolestaan yrittää lopettaa, saattavat vieroitusoireet aluksi tehdä olon entistä huonommaksi. Silloin on tärkeää muistaa, että se on yleensä väliaikaista ja että olo hyvin todennäköisesti paranee jonkin ajan kuluttua2. Tupakoinnin lopettaminen voi auttaa vähentämään nikotiinin vieroitusoireiden aiheuttamaa ahdistusta ja on lisäksi tärkeä teko oman terveyden hyväksi1,3.

Lopettamiseen sitoutuminen ja tupakoinnin lopettaminen voi siis parantaa sekä fyysistä että henkistä terveyttä. Tutkimusten mukaan tupakoinnin lopettaneilla on vähemmän ahdistusta ja stressiä sekä parempi mieliala tupakointia jatkaneisiin verrattuna5.

Jos olet huolissasi omasta mielenterveydestäsi, on tärkeää kääntyä terveydenhoidon ammattilaisen puoleen.

Jos käytät säännöllistä mielenterveyslääkitystä, keskustele lääkärisi kanssa ennen tupakoinnin lopettamista.

Tupakoinnin lopettaminen, jos kärsii ahdistuneisuudesta

Group of people standing smiling and laughing

Tupakoivat kärsivät mielenterveyden eri häiriöistä noin 50 % muuta väestöä useammin5. Tupakoivat kärsivät usein myös ahdistuneisuudesta tai muista mielenterveyden häiriöistä enemmän kuin muut1. Joten vaikka lopettaminen voi olla haastavaa, se kannattaa, ja tarjolla on paljon erilaisia onnistumisen mahdollisuuksia parantavia tukipalveluja. Tässä muutamia ehdotuksia, joista voi olla apua tupakoinnin pysyvään lopettamiseen:

Keskustele lääkärin kanssa

Kannattaa varata aika lääkärille selvittääkseen, mitä tukea on saatavilla ja mitkä keinot sopivat parhaiten tupakoinnin lopettamisen tukemiseen omassa tapauksessa1.

Lääkäri voi myös tehdä lähetteen eteenpäin tai suositella tupakoinnin lopettamiseen apuvälinettä, jonka avulla tupakoinnin pysyvän lopettamisen mahdollisuus paranee4.

Jos olet huolissasi omasta mielenterveydestäsi, on tärkeää kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

Jos käytät säännöllistä mielenterveyslääkitystä, keskustele lääkärisi kanssa ennen tupakoinnin lopettamista.

Hanki tukea

Ammattiapua käyttäen tupakoinnin pysyvä lopettaminen voi onnistua todennäköisemmin kuin ilman tukea4. Erilaiset tupakoinnin lopettamisen apuvälineet ammattimaisiin tukipalveluihin yhdistettyinä parantavat mahdollisuuksia pelkän tahdonvoiman avulla lopettamiseen verrattuna4. Terveydenhuollon ammattilainen voi auttaa itselle sopivien tukimuotojen löytämisessä1. Voit saada apua myös erilaisista paikallisista tai verkossa tarjottavista tukipalveluista.

Ammattilaisten lisäksi voit jutella esimerkiksi ystävien tai perheenjäsenten kanssa, tai yhdistää voimasi toisen lopettamista aikovan kanssa, jolloin vierellä on koko ajan vertaistukea.

Käytä nikotiinikorvaushoitoa

Jos tarvitset apua tupakoinnin lopettamiseen, parantavat nikotiinikorvaushoitotuotteet onnistumisen mahdollisuutta ilman hoitoa lopettamiseen verrattuna4. Nikotiinikorvaushoitotuotteet voivat auttaa lievittämään nikotiinin vieroitusoireita, joista yksi on nikotiinin vieroitusoireista johtuva ahdistuneisuus.

Nikotiinikorvaushoitotuotteita saa apteekista ilman reseptiä.

1.https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/stopping-smoking-mental-health-benefits/

2.https://www2.hse.ie/living-well/quit-smoking/get-help-to-quit/cravings-withdrawal/

3.https://www.nhs.uk/better-health/quit-smoking/

4.https://www.gov.uk/government/publications/health-matters-smoking-and-mental-health/health-matters-smoking-and-mental-health

5.https://ash.org.uk/uploads/MHTraining_FullReport.pdf