Tupakoinnin lopettamiseen liittyviä myyttejä

Two women talking together

Moni uskoo, että tupakoinnin lopettaminen kerralla ja ilman apuvälineitä on paras tapa lopettaa, tai että nikotiinikorvaushoito on yhtä vahingollista ja riippuvuutta aiheuttavaa kuin tupakointi. Tässä kerromme joitakin tupakoinnin lopettamiseen ja nikotiinikorvaushoitoon liittyviä faktoja, sillä lopettaminen voi olla vaikeaa, ja oikeasta tiedosta on apua.

Myytti 1: Olen polttanut jo niin kauan, että vahinko on jo tapahtunut

Tupakoinnin lopettaminen missä iässä tahansa parantaa terveyttä ja terveyshyödyt alkavat samana päivänä, kun lopettaa. Jo vuoden tupakoimattomuuden jälkeen sydänkohtauksen riski on puolittunut tupakoivaan verrattuna ja 10 vuoden kuluttua myös syöpäriski on puolet pienempi1.

Lue lisää tupakoinnin lopettamisen muista terveyshyödyistä.

Myytti 2: Lihon, jos lopetan

Ei ole epätavallista, että paino nousee jonkin verran, kun tupakointi lopetetaan. Tupakoinnin lopettaminen on kuitenkin yksi terveyttä eniten edistävistä asioista, jonka voi tehdä. Tupakointi voi vähentää ruokahalua, joten tupakoiva ei ehkä huomaa nälän tunnetta samalla tavalla kuin tupakoimaton2.

Myytti 3: Tupakoinnin lopettaminen pahentaa stressiä

Tupakoiva saattaa kokea, että tupakointi lievittää stressiä. Se on kuitenkin väliaikaista. Tutkimusten mukaan tupakointi lisää pitkäaikaista ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta. Tupakoivan riski kärsiä ahdistuksesta ja masennuksesta on itse asiassa 70 % suurempi kuin tupakoimattomalla3.

Myytti 4: Lopettaminen tahdonvoiman avulla on tehokkainta

Itse asiassa vain 3–5 % tupakoinnin lopettamista yrittävistä onnistuu vain tahdonvoimaa käyttäen. Se johtuu siitä, että lopettaminen ei ole aina helppoa. On siis täysin hyväksyttävää saada apua ja tukea. Nikotiinikorvaushoitotuotteen, kuten suusumutteen, avulla mahdollisuudet onnistua voivat parantua4.

Katso, mikä nikotiinikorvaushoitotuote on itsellesi sopivin!

Woman sitting on a sofa with a mug

1. https://www.nhs.uk/better-health/quit-smoking/benefits-of-quitting-smoking/

2. https://www.nhsinform.scot/healthy-living/stopping-smoking/when-you-stop/myths-around-stopping-smoking

3. https://www.bhf.org.uk/what-we-do/news-from-the-bhf/news-archive/2015/february/smokers-at-increased-risk-of-depression-and-anxiety#:~:text=The%20study%20of%20nearly%206%2C500,11.3%25%20of%20ex%2Dsmokers

4. Tønnesen P, et al. Efficacy of a nicotine mouth spray in smoking cessation: a randomised, double-blind trial. Eur Resp J 2012;40: 548-554.